Bocuse dOr.jpg

Bocuse d'Or: U potrazi za dobitnim receptom

Bocuse d’Or je najprestižnije svjetsko gastronomsko natjecanje. Kada natjecanje započne, imate samo jednu priliku – nema prostora za pogreške u potrazi za dobitnom kombinacijom.

Ørjan Johannesen ima san: postati najbolji svjetski kuhar. U ostvarenju ovog izazovnog cilja očekuju ga mjeseci pripreme. No kako se pripremiti za jedno od svjetski najpoznatijih gastronomskih natjecanja?
 
Već kao devetogodišnji dječak, Ørjan je počeo kuhati u hotelu Bekkjarvik Gjestgiveri gdje je odrastao. Danas svoje vrijeme provodi u hotelskoj kuhinji i u kuhinji za obuku za natjecanje u Sandefjordu, gdje se nalazi njegov učitelj, Odd Ivar Solvold. Odd Ivar osvojio je brončanu medalju na natjecanju Bocuse d'Or 1997. i otada je vodio druge norveške kuhare do uspjeha. Postati najbolji kuhar na svijetu nije nešto što možete ostvariti sami. Potrebni su timski rad i detaljne pripreme.
 
Na natjecanju Bocuse d'Or Europe 2014. Ørjan Johannesen bio je treći te se kvalificirao za gastronomsko Svjetsko prvenstvo u Lyonu 2015. Sada se s nadolazećim izazovom nosi staloženo i s istim uvjerenjem kao i uvijek: originalni okusi sastojaka ono je što se ističe, a ljudi govore, „Opa, kako nešto tako jednostavno i nekomplicirano može imati tako dobar okus?” Jednostavna kombinacija dobre usluge i dobre hrane ono je što tvori najbolje iskustvo objedovanja. Ipak, često je ono što se čini jednostavno najsloženije od svega.
 
Formula 1 za kuhare
 
Ako je Bocuse d’Or Formula 1 za kuhare, uistinu se radi o situaciji „sada ili nikada”. Veliki se broj stvari mora posložiti kako bi se bilo tko pripremio i natjecao za medalje na natjecanju Bocuse d'Or. Ørjan Johannesen puno vremena posvećuje pojedinostima koje su neizravno povezane sa samom hranom. Pravila, oprema i higijenski uvjeti moraju biti pod apsolutnom kontrolom. Dodaje, „Na natjecanju u Lyonu imati ću vrlo ograničeno vrijeme te je vrlo bitno da je sve uredno i čisto cijelo to vrijeme. Dobra higijena vrlo je važna.” Imate samo jedan pokušaj za uspjeh kada se natječete protiv najboljih kuhara na svijetu i najmanja pojedinost može imati veliki utjecaj.
 
Ørjan upotrebljava Tork krpe za čišćenje s manje vlakana kako bi osigurao da svaki dio srebrnog tanjura izgleda savršeno za konačno predstavljanje. Na natjecanju Bocuse d'Or sve mora biti besprijekorno. Bez otisaka prstiju ili mrlja i što je jednako važno: bez slučajnih kapi umaka ili nepromišljenih posipavanja začina. Za takvu vrstu savršenstva, Tork krpa za čišćenje s manje vlakana polira ne ostavljajući ostatke vlakana, odobrena je za kontakt s hranom te brzo upija masnoću.
 
 
Ovaj je članak napisan prije izdanja natjecanja Bocuse d'Or 2015. I znate što? Pobijedio je.

Ti će brisači sigurno ići sa mnom na Bocuse d'Or.

Ørjan Johannesen

Pobjednik natjecanja Bocuse d'Or 2015.