Bocuse dOr.jpg

Bocuse d'Or: U potrazi za dobitnim receptom

Bocuse d’Or je najprestižnije svjetsko gastronomsko natjecanje. Kada natjecanje započne, imate samo jednu priliku – nema prostora za pogreške u potrazi za dobitnom kombinacijom.

Ørjan Johannesen ima san: postati najbolji svjetski kuhar. U ostvarenju ovog izazovnog cilja očekuju ga mjeseci pripreme. No kako se pripremiti za jedno od svjetski najpoznatijih gastronomskih natjecanja?
 
Već kao devetogodišnji dječak, Ørjan je počeo kuhati u hotelu Bekkjarvik Gjestgiveri gdje je odrastao. Danas svoje vrijeme provodi u hotelskoj kuhinji i u kuhinji za obuku za natjecanje u Sandefjordu, gdje se nalazi njegov učitelj, Odd Ivar Solvold. Odd Ivar osvojio je brončanu medalju na natjecanju Bocuse d'Or 1997. i otada je vodio druge norveške kuhare do uspjeha. Postati najbolji kuhar na svijetu nije nešto što možete ostvariti sami. Potrebni su timski rad i detaljne pripreme.
 
Na natjecanju Bocuse d'Or Europe 2014. Ørjan Johannesen bio je treći te se kvalificirao za gastronomsko Svjetsko prvenstvo u Lyonu 2015. Sada se s nadolazećim izazovom nosi staloženo i s istim uvjerenjem kao i uvijek: originalni okusi sastojaka ono je što se ističe, a ljudi govore, „Opa, kako nešto tako jednostavno i nekomplicirano može imati tako dobar okus?” Jednostavna kombinacija dobre usluge i dobre hrane ono je što tvori najbolje iskustvo objedovanja. Ipak, često je ono što se čini jednostavno najsloženije od svega.
 
Formula 1 za kuhare
 
Ako je Bocuse d’Or Formula 1 za kuhare, uistinu se radi o situaciji „sada ili nikada”. Veliki se broj stvari mora posložiti kako bi se bilo tko pripremio i natjecao za medalje na natjecanju Bocuse d'Or. Ørjan Johannesen puno vremena posvećuje pojedinostima koje su neizravno povezane sa samom hranom. Pravila, oprema i higijenski uvjeti moraju biti pod apsolutnom kontrolom. Dodaje, „Na natjecanju u Lyonu imati ću vrlo ograničeno vrijeme te je vrlo bitno da je sve uredno i čisto cijelo to vrijeme. Dobra higijena vrlo je važna.” Imate samo jedan pokušaj za uspjeh kada se natječete protiv najboljih kuhara na svijetu i najmanja pojedinost može imati veliki utjecaj.
 
Ørjan upotrebljava Tork krpe za čišćenje s manje vlakana kako bi osigurao da svaki dio srebrnog tanjura izgleda savršeno za konačno predstavljanje. Na natjecanju Bocuse d'Or sve mora biti besprijekorno. Bez otisaka prstiju ili mrlja i što je jednako važno: bez slučajnih kapi umaka ili nepromišljenih posipavanja začina. Za takvu vrstu savršenstva, Tork krpa za čišćenje s manje vlakana polira ne ostavljajući ostatke vlakana, odobrena je za kontakt s hranom te brzo upija masnoću.
 
 
Ovaj je članak napisan prije izdanja natjecanja Bocuse d'Or 2015. I znate što? Pobijedio je.

Ti će brisači sigurno ići sa mnom na Bocuse d'Or.

Ørjan Johannesen

Pobjednik natjecanja Bocuse d'Or 2015.

Informacije

Tork je brand tvrtke Essity. Essity je vodeća globalna tvrtka higijenskih proizvoda i proizvoda od drveta koja nudi proizvode za osobnu higijenu i papirnate proizvode na tržištima oko 100 zemalja.  Essity se smatra tvrtkom koja je pravi primjer održivog poslovanja te je proglašena jednom od najvećih etičkih kompanija na svijetu. Za više informacija posjetite www.essity.com

Politika privatnosti

Uvjeti upotrebe

Izjava o kolačićima


Kontakt

Essity Hungary Kft. 

Professional Hygiene  
H-1021 Budapest
Budakeszi út 51.


Tel: +36 1 392 2100

Pratite nas

YouTube-social-squircle_red_128px.png Tork Pinterest logo.png LinkedinLogo.png