Contek 1 Rectangle.jpg

„Čak je i najmanje vlakno previše!”

Tinte, boje ili kemijski proizvodi: bez obzira na to što se prevozi u IBC kontejneru, kada CONTek IBC-Service GmbH završi sa čišćenjem, svi otpadci moraju nestati bez traga.

Wolfgang Kuhn svaku dlačicu ili vlakno doživljava kao prirodnog neprijatelja. Njegov je posao čišćenje s nultom tolerancijom. Osnovao je CONTek IBC-Service GmbH prije 20 godina za proizvodnju i isporuku IBC kontejnera (spremnici za opasne tvari koji se mogu ponovo upotrebljavati) te njihovo čišćenje nakon upotrebe i vraćanje klijentima. Zapravo se radi o prilično jednostavnom modelu poslovanja. No u 1995. godini, kada su Kuhn i njegov partner osnovali tvrtku, na tržištu nije bilo ničega sličnog. Tada je radio za tvrtku koja je proizvodila tintu za ispisivanje. „Uvidio sam da na tržištu nema ni jedne tvrtke koja nudi cjelokupan koncept proizvodnje IBC kontejnera, čišćenja i logistike.” Kuhn je uočio nedostatak na tržištu i postavio CONTek kao davatelja potpune usluge. Uspješno. 
 
Danas se približno 150 velikih čeličnih spremnika donosi u tvornicu u Ellrichu u Tiringiji svaki dan; tamo se čiste i pripremaju za sljedeću narudžbu transporta. Svaki spremnik može primiti između 300 i 1200 litara tekućine, paste ili sipkih materijala. Povrati iz automobilske industrije često sadrže boje, a iza pisača ostaju kilogrami tinte u spremnicima. No bez obzira o kojem se sadržaju radi, posao tvrtke CONTek jest u potpunosti i na vrijeme ukloniti sve otpatke. „Ako jedan od naših klijenata ima proizvodnu liniju noću, očekuje ispravne spremnike u svom dvorištu do sljedećeg jutra”, objašnjava Wolfgang Kuhn. Stoga poslovnica u Ellrichu čisti neprekidno, šest dana u tjednu.  
 
Nakon početnog pregleda i provjere ima li možda mehaničkih oštećenja, upotrijebljeni spremnici prolaze složeni strojni postupak čišćenja. Nakon toga prolaze kroz završni postupak koji se sastoji od konačnog ručnog čišćenja posebnim krpama za čišćenje. Cjelokupno uključeno osoblje dobro zna koliko je ovaj posao odgovoran. „Recimo da, primjerice, ostaci tinte ili ulja u spremniku kontaminiraju sljedeću pošiljku boje. Proizvođač automobila bi tada morao zaustaviti cjelokupnu proizvodnu liniju”, kaže Kuhn pokušavajući opisati problem. „Svaka sekunda u kojoj je linija zaustavljena rezultira velikim troškovima. Zato jamčimo svojim klijentima da su očišćeni spremnici 100 % čisti u smislu dlačica, mrlja, ostataka silikona, masti, ulja ili boje.” Za čišćenje IBC kontejnera potrebno je sve zajedno između jednog i sedam sati, ovisno o sadržaju i razini nečistoće. 
 
Kako bi optimizirala postupak ručnog čišćenja, tvrtka je 2011. tražila alternativu za pamučne krpe upotrebljavane za konačno čišćenje jer nakon njih spremnici nisu bili 100 % bez vlakana. CONTek je testirao razne krpe za čišćenje, nakon opsežnih ispitivanja tvrtka se odlučila za krpu za čišćenje Tork Heavy-Duty. „Krpe za čišćenje Tork pomogle su nam da poboljšamo kvalitetu svog rada, a da nismo potrošili ni jedan cent više”, kaže Wolfgang Kuhn. CONTek godišnje troši približno 100.000 krpa. 100.000 razloga zbog kojih ne morate brinuti o dlačicama.

Krpe za čišćenje Tork pomogle su nam da poboljšamo kvalitetu svog rada, a da nismo potrošili ni jedan cent više

Wolfgang Kuhn

Osnivač tvrtke CONTek IBC-Service GmbH