Norwegian skiing team 1 Rectangle.jpg

Jedan propust i sve je gotovo

Norveški nacionalni skijaški tim nikada ne bi tako glatko skijao da nije bilo ovih ljudi.

Većina nas vjerojatno nikada nije gledala skijaško natjecanje bliže od onoga što gledamo na TV-u, a iz udobnosti kauča ta utrka na snijegu izgleda kao da se odvija gotovo bez napora. No takvu brzinu mogu ostvariti većinom zahvaljujući neopjevanim junacima skijaškog tima – onima koji nanose vosak na skije.
 
Beitostolen, Norveška. Upoznat ćemo Knuta Nystada, glavnog skijaškog nanositelja voska. Njegov tim marljivo radi u svojoj prilagođenoj kućici – pripremaju se za svjetska prvenstva u veljači 2015. Sve mora biti testirano: prianjanje, klizanje te koja je kombinacija kemijskih sredstava najbolja.
 
Visoka očekivanja
 
Njegov tim s pripremama započinje rano. A testiranje je opsežno.
 
„Imaju zahtjevno radno okruženje, puno putovanja, dugi radni dani i visoka očekivanja u izvedbi.” Knut komentira.
 
Nadalje kaže: „Od norveških se skijaša očekuje da dominiraju natjecanjima i donose kući zlatne medalje. Ako se to ne dogodi, kao u Sochiju, jedna od prvih stvari koje su na promatranju su skije.”
 
Za vrhunske rezultate potrebni su specijalizirani timovi
 
Neki od nanositelja voska izravno su odgovorni za trkače. Izrada i održavanje skija, kao i testiranje i nanošenje voska prije natjecanja. Glavna osoba zadužena za prianjanje skija odgovorna je za pronalazak odgovarajućih proizvoda – osnovnih voskova, novih mješavina, načina ili glazura – kako bi osigurao da skije prianjaju kada je to potrebno. No one moraju i klizati, a to je odgovornost glavne osobe za klizanje. Radi se o velikom poslu pa glavna osoba za klizanje radi s pomoćnikom kako bi otkrili najbolje načine, klizna sredstva, prah i mješavine.
 
Tim izrazito ovisi o dobrim partnerima i materijalima koji mogu pružiti vrhunske rezultate. Priprema i čišćenje nekoliko stotina skija više puta tijekom sezone znači da proizvodite puno otpada ako nemate dostupna najbolja moguća rješenja. S krpama za čišćenje s malo vlakana, vlažnim brisanjem i papirnatim ručnicima u dozatorima montiranim na radnim mjestima, posao se obavlja vrlo učinkovito. Da ne govorimo o izbjegavanju zbrke s kemijskim sredstvima i održavanju radne okoline zdravom, čak i u najstresnijim razdobljima.
 
Vratimo se natrag Nystadu: Njegova je odgovornost organizacija tima kako bi osigurao da imaju najbolje uvjete za uspjeh.
 
Bez obzira na rezultat –pobjeđujete ili gubite zajedno.
 
Kućica za nanošenje voska na skije Norveškog skijaškog udruženja opremljena je mnogim proizvodima Tork uključujući i vlažne brisače Tork. Budući da kućica za nanošenje voska nema vlastitu opskrbu vodom, nanositelji voska upotrebljavaju vlažne brisače za čišćenje ruku Tork za pranje i čišćenje ruku koji njihov dan čine lakšim. 

S krpama za čišćenje s malo vlakana, vlažnim brisanjem i papirnatim ručnicima u dozatorima montiranim u radnim postajama nanositelja voska, posao se obavlja vrlo učinkovito.

Knut Nystad

Glavni tehničar za nanošenje voska na skije za Norveški skijaški tim za neravne terene