Pogled izbliza na ženske ruke

Kontrola zaraze za dugoročnu njegu

U ustanovama za dugoročnu njegu važno je ograničiti prijenos zaraze. U člancima u nastavku možete pročitati više o tome kako utvrditi i izbjeći rizične situacije.
 
Znamo da su starije osobe, kronični bolesnici i određene rizične skupine podložnije infekcijama i sporije se oporavljaju od njih. U starijim dobnim skupinama, imunološki sustav može biti oslabljen, a rizik od komplikacija i posljedičnih bolesti se povećava. Kada ljudi žive blizu jedni drugih i provode vrijeme u zajedničkim prostorima, što je vrlo često slučaj u domu za starije i nemoćne, rizik prijenosa je visok. 
 
Budući da se u okruženjima dugoročne njege infekcije lakše šire s osobe na osobu, vrlo je važno utvrditi situacije u kojima postoji rizik od zaraze. Utvrđivanjem rizičnih situacija možemo upravljati i implementirati strategije za dobru higijenu ruku kako bismo smanjili rizik od zaraze. U ustanovama za dugoročnu njegu postoji nekoliko ciljanih skupina koje trebaju biti informirane o tome kako provoditi dobru higijenu ruku. Štićenici, zdravstveni djelatnici i posjetitelji svi imaju ulogu u osiguravanju sigurne dugoročne njege. 
 

4Moments_WHO_800x500.jpg  


Kontrola zaraze za ustanove za dugoročnu njegu – 4 trenutka higijene ruku prema SZO-u 

Infekcije kod štićenika u ustanovama dugoročne njege česte su, uzrokuju troškove i povezane su sa značajnim postotkom smrtnosti. Osobito kod skrbi za starije prijenos zaraze uzrokuje puno problema. Mnogi su štićenici zbog disfunkcionalnosti imunološkog sustava i drugih ograničenja povezanih sa starenjem osobito ranjivi. 
 
U dugoročnoj njezi, rizik od prijenosa infekcije ili mikroorganizama također je visok. To je zbog mnogobrojnih razloga, jedan od njih je otvoreno okruženje s mnogim točkama kontakta između njegovatelja, posjetitelja i štićenika. To znači da mjere opreza koje su poduzete unutar domova za njegu često izrazito ovise o individualnim inicijativama i upućenosti osoblja.
 
Kako bi se spriječila šteta, fizička i financijska, koju prijenos infekcija može uzrokovati u ustanovama za dugoročnu njegu, važno je ograničiti širenje. Ispravna higijena ruku najvažniji je korak u sprečavanju infekcije u dugoročnoj njezi. SZO je stvorio način za primjenu 4 trenutka higijene ruku za zdravstvo u domovima za skrb: Očistite ruke 1) prije dodirivanja štićenika; 2) odmah nakon provođenja postupka čišćenja/sterilizacije; 3) odmah nakon postupka koji uključuje rizik od izlaganja tjelesnim tekućinama i 4) nakon dodirivanja štićenika ili kada se susret prekine.
 
Educiranjem posjetitelja i osoblja kao i boljim omogućavanjem pristupa sapunu i vodi ili dezinficijensima, pomažete osigurati dobru higijenu ruku te tako smanjujete rizik od širenja infekcije u ustanovi za dugoročnu njegu. 
 
Znamo da skrb o starijim osobama znači i brigu o njihovoj dobrobiti kao i obraćanje pažnje na njihove specifične potrebe u smislu njege kože. Iako su dezinficijensi učinkoviti, dostupnost blagih sapuna, krema za ruke i drugih proizvoda prilagođenih za osjetljivu kožu također je dobar dodatak i dokaz vaše brige za starije štićenike. 
 
Spremni ste poduzeti mjere za poboljšanje higijene ruku unutar vaše dugoročne njege? Dopustite da vas jedan od članova našeg tima kontaktira.
 
 

Preporučeni proizvodi