Liječnik pere ruke prije operacije

Borba s infekcijama povezanim sa zdravstvom (HAI) higijenom ruku

Najbolji način za borbu protiv HAI infekcija je poboljšanje higijene ruku. U člancima ispod možete pročitati više o HAI infekcijama i kako ih spriječiti.
 
Danas su infekcije povezane sa zdravstvom (HAI) i dalje značajan problem za bolnice i zdravstvene ustanove. Svake godine milijuni pacijenata diljem svijeta imaju infekcije koje su dobili u bolnici (HAI) (također se nazivaju nozokomijalne infekcije), koje dovode do mnogih komplikacija i potencijalno su opasne po život. Posljedice su ozbiljne jer te infekcije uzrokuju fizičku bol, utječu na oporavak i mogu ponekad biti fatalne. HAI infekcije uzrokuju iznimno velike troškove za društvo zbog čega se mnoge institucije pokušavaju boriti protiv njih, primjerice, Svjetska zdravstvena organizacija je jedna od njih.
 
U skladu sa SZO-om, najučinkovitiji način borbe s HAI infekcijama jest prakticiranje higijene ruku. Kao zdravstveni djelatnik sigurno ste već upoznati s važnošću higijene ruku. Zapravo, istraživanje je pokazalo da su medicinske sestre najviše usklađene kada se radi o higijeni ruku. No osiguravanje usklađenosti higijene ruku unutar svog osoblja nije uvijek jednostavno. Vjerojatno će vam biti potrebna podrška u provođenju dobre higijene u praksi. Osim toga, kada se radi o posjetiteljima i pacijentima, često su potrebne informacije za stvaranje osviještenosti. 
 
Osim osiguravanja dobre higijene ruku u bolnicama, važno je utvrditi rizična područja i naučiti o preventivnim radnjama za smanjenje rizika širenja infekcija.
 

Činjenice o HAI infekcijama

HAI infekcije su tipovi infekcija koje se događaju kod pacijenta tijekom postupka skrbi u bolnici ili drugoj zdravstvenoj ustanovi, a koje nisu bile prisutne ili inkubirane u vrijeme primanja. HAI infekcije utječu na pacijente u bilo kojoj vrsti okruženja u kojoj primaju skrb i mogu se razviti i nakon otpuštanja.

SustainabilitySteps_800x500.jpg  


Kako spriječiti HAI infekcije

Sprečavanje HAI infekcija nikada nije bilo važnije. U skladu sa SZO-om postoji svjetski konsenzus prema kojem je hitno potrebno djelovanje kako bi se riješio rastući problem otpornosti na antibiotike. U zdravstvu je jedno rješenje sprečavanje i kontrola infekcija (IPC) gdje je usklađenost higijene ruku temelj. Kada se radi o sprečavanju HAI infekcija, osim jednostavnog pristupa dezinficijensima i jedinicama za pranje ruku, znanje o higijenskim prilikama i tome kako i kada provoditi higijenu ruku vrlo je važno.
 
U nedavnom ispitivanju, 8 od 10 ispitanih zdravstvenih djelatnika željelo bi poboljšati svoju usklađenost higijene ruku. To nam pokazuje koliko su medicinske sestre i liječnici svjesni svoje uloge u sprečavanju širenja bolesti i infekcija, kao i koliko su posvećeni zdravlju pacijenata. Kao pružatelj mnogih higijenskih proizvoda u bolničkim okruženjima, želimo podržati zdravstvene djelatnike u njihovom radu kako bi ostvarili usklađenost higijene ruku.